Rospiggarna

Rospiggarna

Det finns en del klassiska lag när man pratar om svensk speedway, och visst är Rospiggarna ett av dem. Grundade redan under 1960-talet har klubben haft både dalar och toppar i särklass. Efter stora ekonomiska bekymmer blev de tvungna att lämna Elitserien 2010, men nu har de kommit tillbaka med besked. Under säsongen 2016 tog Rospiggarna hem SM-guldet efter en särdeles bra säsong som kulminerade i ett överlägset vinnarlopp på hemmaplan mot klubben Dackarna från Målilla. Här tar vi en titt på klubbens tidiga år, stora profiler och hur den senaste säsongen ser ut. Kan laget upprepa samma prestation under kommande säsong?

Rospiggarna var en del av Orion

Redan under 1930-talet tog sex motorsportande herrar beslutet att starta Hallstaviks första motorklubb. Klubben döptes till Orion och omgående beslutades det att bygga en speedwaybana i Folkets park i Hallstavik. En av dessa herrar var Torsten Sjöberg som kom att bli Sveriges första mästare i speedway 1936, och som vann alla de tre SM som hann arrangeras innan bensinransoneringen infördes under Andra världskrigets början. Orion inkluderade vid tiden flera olika lag inom olika motorsporter och det var först i mitten av 1960-talet som klubben fick ett officiellt speedwaylag, då kallat Stjärnorna. Det var först 1978 som laget bytte namn till det lokalt anknutna namnet Rospiggarna.

Namnet Rospiggarna är inspirerat från området som Hallstavik ligger i strax norr om Stockholm, Roslagen, och detta ansågs vara ett mer målande, lokalt anknutet namn på laget. Med spridda framgångar tog sig laget till slut upp i svensk speedways finrum, Elitserien 1988. Under 1992 och 1993 körde Sveriges kommande storstjärna Tony Rickardsson för laget, men laget föll ur serien ändå och Rickardsson lämnade laget. Istället lyckades man under en otursförföljd säsong året efter återta sin plats i Elitserien, och slutet av 1990-talet in i 2000-talet blir laget ett av Sveriges bästa med flera SM-guld för både lag och individuella förare.

Ett brokigt 2000-tal

Efter att Rospiggarna plockade hem SM-guldet både 2001 och 2002 tog dock det roliga slut och några brokiga säsonger väntade laget. Trots att man fortfarande hade storstjärnor som den numera fyrfaldiga världsmästaren Greg Hancock och lagets lysande supertalang Andreas Jonsson blev påföljande säsonger inga framgångssagor. Ekonomin strulade och först lämnade Jonsson laget och lite senare även Hancock. På egen begäran valde Piggarna att flytta ner till Allsvenskan för att organisera om laget, ledningen och ekonomin. Klubben bröt sig ur Orion och blev självständig 2010. Detta visade sig vara en bra idé och efter ett par år i den lägre divisionen kunde en återvändande Jonsson ta laget till Elitserien igen 2014.

Det dröjde bara två år innan Rospiggarna plockade hem SM-guldet igen efter en fantastisk säsong 2016. De gick obesegrade på hemmaplan genom hela säsongen och förlorade endast två gånger. Lagets alla förare låg på ett högt snitt och vinsten var verkligen en lagprestation. För den nu 36-årige Andreas Jonsson blev detta det tredje SM-guldet med laget och enligt intervjuer det som kändes allra bäst. Samma år blev också klubbens unge förare Max Fricke världsmästare i U21, vilket pekar på en god tillväxt i laget.

Berg- och dalbana för Rospiggarna

Efter regn kommer solsken även inom speedway. Rospiggarna har haft många upp- och nedgångar, fostrat stora stjärnor som lämnat klubben men också ett par som återvänt. Tack vare gedigna laginsatser och en jämn styrka bland förarna blev laget svenska mästare igen 2016. I nuläget är det alltså Rospiggarna som äger både det första svenska SM-guldet från 1936 och det allra senaste. Med nya, fräscha förare som Max Fricke kan man kanske räkna med ytterligare framgångar i nästa säsong. Speedway är på återväxt i Sverige och intresset för sporten tycks vara större än någonsin. Laget från Hallstavik ser stabila ut och de andra utmanarna kan räkna med problem när de besöker HZ Bygg Arena.

Rospiggarna erövrade SM-guldet 2016