Kända speedwayförare

Speedwayförare

Speedway är en populär motorsport i Sverige och vi har länge tillhört ett av de stora speedway-länderna. Ända sedan sportens tidiga år under 40-talet så var Sverige med i toppstriderna i de stora mästerskapen. Genom åren har vi haft många legendariska speedwayförare som tagit sporten till nya nivåer och satt Sverige på speedwaykartan. Den svenska Elitserien huserar idag många av världens absolut bästa förare från många olika länder. Tillsammans med de engelska och polska ligorna håller Elitserien högst standard internationellt sett och många speedwayförare väljer att köra i någon av de svenska klubbarna. Här får du läsa mer om stora speedwaystjärnor genom åren.

Speedwayförare från sportens tidiga år

Den allra första förare att vinna VM var australiensaren Lionel Van Praag 1936 på Wembley i London. Detta var det första världsmästerskapet som hölls, och efter det arrangerades VM varje år fram till 1995 med undantag för åren under och efter andra världskriget. Efter det ersattes denna singeltävling med en hel serie deltävlingar där den speedwayförare som samlat flest poäng i slutet av året blir utsedd till världsmästare. Under de år som tävlingen fortfarande hölls på Wembley dominerade en nyzeeländsk förare under många år, Ivan Mauger. Med sex vunna VM är han och vår egen Tony Rickardsson de mesta världsmästarna.

Innan Mauger totaldominerade sporten under många år hann Sverige skörda några framgångar. Den förste att ta medalj för Sverige i VM är den nu legendariske Olle Nygren, också känd som Varg-Olle. Även om han bara tog ett brons 1954 har hans långa karriär och stora inflytande för alltid präglat sporten. Han körde aktivt tills han var 50 och startade sedan en skola för nya speedwayförare i England. Efter honom slog vår första svenska storstjärna Ove Fundin igenom och blev världsmästare fem gånger under åren 1956-1967. Det var vid hans sista guldvinst som den då unge Mauger för första gången stod på prispallen i ett VM med en bronsmedalj.

FIM Speedway Grand Prix

Speedwayförare har ofta långa karriärer

Efter att man gjorde om VM från att vara en enda tävling till att bli en serie deltävlingar spridda över hela säsongen så bytte man också namn på arrangemanget. Idag kallas världsmästerskapet för FIM Speedway Grand Prix men titeln som det tävlas om är fortfarande ”världsmästare”. De speedwayförare som vunnit detta grand prix flest gånger är vår storstjärna Tony Rickardsson som än så länge gjort det allra flest gånger, sex stycken. Förutom dessa guld vann han också tre silver och två brons under sin karriär som varade tills han var 36. Åren efter hans avslut tog danske Nicki Pedersen och australiern Jason Crump hem två guld var.

Idag handlar speedway framför allt om två stora nya namn som ihop med Nicki Pedersen dominerar svensk och internationell speedway. Amerikanen Greg Hancock körde länge för Rospiggarna från Hallstavik men har sedan 2009 kört för Motalas Piraterna. Som individuell speedwayförare har han vunnit VM fyra gånger och hamnat på silverplats två gånger samt plockat hem tre brons. Idag är Hancock 46 år gammal och vann sitt senaste guld under förra säsongen 2016. Den speedwayförare som utmanat honom under de senaste åren är den unge talangen Tai Woffinden från England. Blott 26 år gammal har han vunnit två gånger samt tagit ett silver efter Hancock förra året. Britten kan mycket väl vara den som utmanar Rickardssons rekord då han ännu har många år kvar i sporten. Frågan är om Hancock kan hålla samma toppnivå ytterligare några säsonger.

Stora stjärnor som håller länge

Vad som är riktigt imponerande med stora speedwayförare är att de kan hålla en hög nivå under många år. Till skillnad från många andra sporter drar karriären vanligtvis först igång när man är närmare trettio, och många förare fortsätter köra tills de är närmare 50. Trots att tempot är högt, skadorna många och trycket hårt så fortsätter speedwayförare med det de älskar mest – att köra runt, runt utan att bromsa. Våra egna stora stjärnor Rickardsson och Fundin hann åstadkomma mycket under sina karriärer och har idag sällskap i medaljtoppen av den nyzeeländske Ivan Mauger. Än finns det en chans att Pedersen, Hancock eller Woffinden kan göra sällskap med de svenska storstjärnorna.