Internationella tävlingar

Internationella tävlingar

Speedway är inte den allra mest populära sporten internationellt sett, men den publik som lockas till speedway är sporten trogen. Oftast handlar stora internationella tävlingar i speedway främst om förare och lag från ett fåtal länder. Sverige, Polen och England är de främsta speedway-nationerna och de får emellanåt sällskap av Danmark och Australien. I USA var sporten mer populär under slutet av 1900-talet men numer har intresset minskat. I Sverige hålls sporten levande tack vare våra många framgångar i internationella tävlingar och världsmästerskap. Ända sedan 1940-talet har vi fostrat stora stjärnor inom sporten som haft stort inflytande på speedwaykulturen idag.

Internationella tävlingar i lag

Internationella tävlingar hålls varje år

Eftersom det inte finns så många ligor inom speedway som det gör för andra sporter attraherar de tre toppligorna de absolut bästa förarna. Speedway utmärker sig också markant eftersom en och samma förare kan tävla i både Sverige, England eller Polen simultant under varje säsong. Det gör att de inhemska ligorna får en internationell prägel och förarna får större frihet att röra sig mellan olika klubbar och tävlingar. I ligorna tävlar man i lag och oftast har varje lag fyra förare som tillsammans plockar poängen. Det finns inte många stora internationella tävlingar för landslag, men ett mindre VM hålls varje år.

Till skillnad från fotbolls- eller hockey-VM är VM i speedway för landslag inte en av de större internationella tävlingar som hålls i speedway. Eftersom det är relativt få landslag som ställer upp ser man ofta ganska snarlika resultat och denna tävling handlar mindre om prestige och mer om uppvisning. Men precis som för alla sporter går speedway givetvis hand i hand med betting, mer information om det hittar du hos Casinobonus24.se. Fansen i speedway gillar alltid ett härligt race, och ju fler tävlingar desto bättre. VM i lag har körts sedan 2001 och det är Polen följt av Danmark som plockat hem flest guldmedaljer i mästerskapet. Sverige vann senast 2015 och tog brons 2016, så visst finns det ännu en stark tillväxt av framtida svenska stjärnor.

De stora individuella tävlingarna

I speedway är det dock inte lag-VM som förarna drömmer om att vinna utan den individuella världsmästartiteln. Varje år hålls en serie deltävlingar, Speedway Grand Prix, som fungerar på samma sätt som Formel 1 och MotoGP. Tävlingarna turnerar runt om i Europa och den som plockat hem flest poäng vid den sista deltävlingen har vunnit VM-guldet. I dessa internationella tävlingar kör 15 förare fördelade över 23 heat i en utslagsserie. Det sista heatet är loppets final där de fyra bästa får poäng. Speedway Grand Prix har arrangerats sedan 1995 och det är svenske Tony Rickardsson som vunnit flest gånger, hela sex stycken guldmedaljer har han.

Innan Speedway Grand Prix-formatet infördes 1995 korade man världsmästaren under ett kortare mästerskap över en helg. Dessa internationella tävlingar instiftades redan 1936 på Wembley Arena i London och den allra första vinnaren var australiensaren Lionel Van Praag. Under dessa år blev nyzeeländaren Ivan Mauger världsmästare flest gånger med lika många guldmedaljer som Rickardsson har. Åren innan Mauger slog igenom dominerade svenske Ove Fundin sporten med hela fem guldmedaljer mellan åren 1956 till 1967. Av de förare som ännu är aktiva leder amerikanen Greg Hancock medaljligan med fyra VM-titlar.

Liten sport med stort hjärta

Speedway är en av de mindre sporterna på ett globalt plan, sett till utövare och publiktilldragelse. Dock märker man vid tävlingarna att sporten har mycket hjärta och fansen är trogna. Det gör att stämningen vid internationella tävlingar är hög och förarna älskar att visa vad de verkligen går för. Än så länge är lag-VM inte en prestigefylld tävling eftersom så få länder har en levande speedwaykultur. Större vikt läggs vid de internationella tävlingar som utgör Speedway Grand Prix där mycket står på spel i varje lopp. Sedan Tony Rickardsson lade hjälmen på hyllan har Sverige inte haft någon individuell mästare, men vi kammade ändå hem en guldmedalj i det mindre världsmästerskapet för landslag.