Griparna

Griparna är en speedwayklubb i Nyköping, Södermanland. Namnet kommer givetvis från fabeldjuret med samma namn. En grip är en blandning mellan en örn och ett lejon, och myterna kring detta djur har funnits i flera tusen år. Kring medeltiden blev gripen ett vanligt kännetecken på vapensköldar, både för städer och adel. Södermanlands landskapsvapen föreställer en grip och att länets stolthet fick just det namnet är lätt att förstå. En grip symboliserar styrka, vaksamhet och snabbhet. Tre egenskaper som är viktiga inom idrott. Särskilt inom speedway där varje liten hundradel räknas och skadorna är smärtsamma om ett ynka misstag görs. Griparna är en klubb med en lång och stolt historia som inkluderar många ärofyllda stunder, trots att klubben faktiskt aldrig blivit svenska mästare.

Griparna kör speedway i Allsvenskan

Griparna och historien om speedway

Klubben Griparna grundades redan 1949 vilket är tidigt i speedwayens historia. Sporten etablerades under mellankrigstiden, fast exakt när och var diskuteras det flitigt om. Vissa hävdar att den uppfanns av amerikanarna redan innan första världskriget, medan andra påstår att det var australiensarna. Däremot var 1923 året när det första mötet inom sporten hölls och gemensamma regler upprättades. Det första mästerskapet finns det desto mera information om. Det hölls 1936 i London på anrika Wembley Stadium, vilken var Englands nationalarena för landskamper i fotboll. Griparna däremot körde sina tävlingar på Lindbacke innan en riktig speedwaybana byggdes på 80-talet. I och med det fick även speedway i Nyköping en nytändning och ökade i popularitet. Speedway på is kunde köras mellan kanotstadion och Brandholmen tack vare att entusiaster spolade och underhöll isen ideellt.

Hemmabanan för Griparna heter Nyköpings Motorstadion och drivs av Nyköpings Motorsällskap. 1968 började tävlingar arrangeras på Nyköpings Motorstadion och det har även hållits VM-final i motocross. När det gäller speedway så var det först 1980 som bygget av en bana inleddes. 1984 så arrangerades den första tävlingen i speedway på den bana som används än i dag. För att en bana ska få arrangera tävlingar i speedway måste den godkännas av Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet. Det finns nämligen vissa kriterier som måste uppfyllas. Banornas regler varierar mellan olika länder men gemensamt är att alla är så kallade rundbanor. Det är ovala banor där längden varierar mellan 260 och 425 meter. På Nyköpings Motorstadion är banans längd 294 meter.

Tävlingar i speedway

I speedway finns det flera olika divisioner att tävla i. Det finns även internationella tävlingar där eliten runt om från världens alla hörn samlas för att göra upp. Speedway Grand Prix är vad som anses vara VM och där världsmästaren kröns. En annan stor internationell tävling är världscupen i speedway. Under sommaren, vanligtvis en vecka, så samlas förare för att vinna det högsta priset, Ove Fundin-trofén. Eftersom Griparna är en mindre klubb så är målsättningen inte att delta i de stora internationella tävlingarna. Fokus ligger istället på att ta sig upp till den högsta serien i Sverige. Klubben har dock fostrat flera förare som gjort en karriär i utländska ligor.

I Sverige skapades den första ligan 1948, året innan Griparna grundades. Allsvenskan var länge den högsta serien men 1982 inrättades Elitserien vilken blev den högsta. Allsvenskan, där Griparna för tillfället deltar, blev istället den näst högsta serien. Under dessa två ligor finns det flera olika divisioner. När det gäller att bli svenska mästare är det Getingarna från Stockholm som har flest titlar. De har vunnit titeln hela 16 gånger men tyvärr har klubben gått i konkurs. Flera klubbar har lämnat elitserien på grund av dålig ekonomi och genom årens lopp har många förändringar gjorts. Hur många lag som deltagit i elitserien har varierat men under 2016 var det åtta lag och ligan vanns av Rospiggarna. Serien består av en grundomgång där de fyra lag som placerats sig bäst sedan gör upp i ”play-offs” och på så sätt koras mästarna.

Hjältar och framtid

Inom speedway finns det flera välkända svenska namn, både i internationella och nationella sammanhang. Ove Fundin var stor på 60-talet och vann fem stycken VM-titlar. Fast den som rönt störst framgångar och betytt mycket för sporten är Tony Rickardsson. Förutom att kamma hem sex VM-titlar har han också förärats med Bragdguldet och Jerringpriset för att nämna några av hans utmärkelser. Griparna har aldrig haft en förare som vunnit en stor internationell tävling med har ändå många namnkunniga som tävlat för klubben. Bland andra har Janne Rundqvist, Mats Boström, Ove Bodin och Tommy ”Vilden” Carlberg hejats fram av fansen till Griparna.

Griparna satsar på framtiden och under 2016 var det första gången i klubbens historia som de hade med ett lag med ungdomar i serieverksamhet. Det var ett givande samarbete med Vetlanda som resulterade i ungdomslaget. Inom speedway finns det tävlingar för juniorer och det är viktig del i klubben. Därför finns det möjlighet att låna cyklar och att prova på sporten på Nyköpings Motorstadion.